Działalność Koła

Ścieżka wiedzy "śladami życia" 13.1.2011

Dnia 13 stycznia 2011 r. w laboratorium Instytutu Zarządzania i Inżynierii Rolnej przy PWSZ w Sulechowie odbyło się spotkanie Koła Naukowego Inżynierów Żywności z uczniami Szkoły Podstawowej Nr 1 w Kalsku. Spotkanie miało charakter ścieżki wiedzy poprzez laboratorium. Zaproszeni goście przybyli do laboratorium o godzinie 11, gdzie zostali podjęci przez dr inż. Agnieszkę Maj oraz członków koła naukowego.



Spotkanie  zainicjowała prelekcja nt. zdrowego odżywiania wygłoszona przez Hannę Tomalę. Następnie po krótkim szkoleniu BHP oraz skromnym poczęstunku przygotowanym przez studentów technologii żywności dzieci odbyły zajęcia z mikroskopowania oraz obejrzały przygotowany dla nich pokaz chemiczny.



Zajęcia z mikroskopowania poprowadził Mateusz Kosiński oraz Hanna Tomala, Monika Pakiet, Weronika Szpoper, Jagoda Kostera, Martyna Rodziewicz, Monika Kaźmierczak, Krzysztof Nowicki, Konrad Makowski, Michał Buda,  Leszek Ostrowski, Michał Danyluk, Wojciech Ewiak, Krzysztof Badach i Hubert Mielcarek. Dzieci wspólnie z opiekującymi się nimi studentami wykonały preparaty mikroskopowe ze skrobi, cebuli, wody z akwarium, grubosza i drożdży.


Następnie dzieci wzięły udział w pokazie chemicznym przygotowanym przez Jarosława Kliksa. Po krótkim wprowadzeniu przystąpiono do właściwego pokazu, na którym zaprezentowano: atramenty sympatyczne (m.in. z cytryny), reakcję Tollensa (lustro srebrowe), samozapłony, domowy wskaźnik pH z kapusty czerwonej oraz właściwości dwutlenku węgla.

Całe spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony dzieci oraz opiekunów, zostały również wyrażone chęci podjęcia dalszej współpracy.










Spotkanie kół naukowych KTZ i TŻ 15.12.2010



Drodzy Państwo, dnia 15.12.2010 w środę o godzinie 16:00 odbyło się spotkanie kół naukowych działających przy kierunkach Kształtowanie Terenów Zieleni oraz Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Spotkanie miało formę seminarium naukowego okraszonego poczęstunkiem przyrządzonym przez studentów Technologii Żywności.

Koła Naukowe Inżynierów Żywności oraz  Technologów Żywności rozpoczęły dzień już o 10 rano przygotowując w sali nr. 10 laboratorium w Kalsku poczęstunek pod okiem dr inż. Bogny Latacz oraz mgr inż. Barbary Wojtkiewicz-Brejwo. Został przygotowany tradycyjny barszcz postny, krokieciki w cieście francuskim, sałatki oraz krokiety. Nie brakowało również słodkich wypieków.

O godzinie `16 referatem „Ogrody Chin” wygłoszonym przez prof. dr hab. Tadeusza Baranowskiego rozpoczęło się spotkanie. Po referacie prof. Baranowskiego nastąpiła mała przerwa kawowa, podczas której dyrektor Instytutu w Kalsku doc. dr inż. Andrzej Bartkiewicz złożył wszystkim przybyłym życzenia i zainicjował dzielenie się opłatkiem.

W drugiej części spotkania zostały wygłoszone następujące referaty:
  •  „Dlaczego warto wybrać wegetarianizm” wygłoszony przez Katarzynę Janus
  • "Konserwanty - czym są tajemnicze "E" i po co się je stosuje" wygłoszony przez Jarosława Kliksa
  • "Przegląd wybranych środków konserwujących" wygłoszony przez Mateusza Kosińskiego
  • Znaczenie przydrożnych alei oraz problemy związanie z ich utrzymaniem” wygłoszony przez Sylwię Klewańczuk
  • Bambusy – element roślinnej egzotyki w naszych ogrodachwygłoszony przez Michała Kumora
  • Cele i sposoby ochrony tradycyjnych odmian jabłoni”  wygłoszony przez Wojciecha Mandryka
Po wygłoszeniu referatów nastąpiło zakończenie spotkania podczas którego opiekunki kół KTZ wręczyły członkom swoich kół podziękowania i nagrody za wieloletni trud włożony w pracę naukową.
Również opiekunka Koła Naukowego Technologów Żywności dr inż. Bogna Latacz złożyła podziękowania członkom kół naukowych za włożony w organizację spotkania wysiłek oraz mgr
inż. Barbarze Wojtkiewicz-Brejwo za podjęty trud i pomoc w organizacji spotkania.

Głos zabrała również prof. dr hab. Pola Kuleczka, która dziękowała wszystkim zaangażowanym we wspólne dzieło studentom oraz opiekunom kół.






Dni Kariery 18-22.10.2010
W dniach 18-22.10.2010 odbyły się na PWSZ w Sulechowie Dni Kariery. Był to czas poświęcony na zapoznanie młodzieży ze szkół średnich z ofertą programową naszej uczelni.

Nie małą rolę w organizacji tych imprez odegrali członkowie Koła naukowego, przygotowując pokazy chemiczne. Oto relacja filmowa z tych pokazów: