piątek, 14 stycznia 2011

Śladami życia

Dnia 13 stycznia 2011 r. w laboratorium Instytutu Zarządzania i Inżynierii Rolnej przy PWSZ w Sulechowie odbyło się spotkanie Koła Naukowego Inżynierów Żywności z uczniami Szkoły Podstawowej Nr 1 w Kalsku. Spotkanie miało charakter ścieżki wiedzy poprzez laboratorium. Zaproszeni goście przybyli do laboratorium o godzinie 11, gdzie zostali podjęci przez dr inż. Agnieszkę Maj oraz członków koła naukowego.



Spotkanie  zainicjowała prelekcja nt. zdrowego odżywiania wygłoszona przez Hannę Tomalę. Następnie po krótkim szkoleniu BHP oraz skromnym poczęstunku przygotowanym przez studentów technologii żywności dzieci odbyły zajęcia z mikroskopowania oraz obejrzały przygotowany dla nich pokaz chemiczny.



Zajęcia z mikroskopowania poprowadził Mateusz Kosiński oraz Hanna Tomala, Monika Pakiet, Weronika Szpoper, Jagoda Kostera, Martyna Rodziewicz, Monika Kaźmierczak, Krzysztof Nowicki, Konrad Makowski, Michał Buda,  Leszek Ostrowski, Michał Danyluk, Wojciech Ewiak, Krzysztof Badach i Hubert Mielcarek. Dzieci wspólnie z opiekującymi się nimi studentami wykonały preparaty mikroskopowe ze skrobi, cebuli, wody z akwarium, grubosza i drożdży.


Następnie dzieci wzięły udział w pokazie chemicznym przygotowanym przez Jarosława Kliksa. Po krótkim wprowadzeniu przystąpiono do właściwego pokazu, na którym zaprezentowano: atramenty sympatyczne (m.in. z cytryny), reakcję Tollensa (lustro srebrowe), samozapłony, domowy wskaźnik pH z kapusty czerwonej oraz właściwości dwutlenku węgla.

Całe spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony dzieci oraz opiekunów, zostały również wyrażone chęci podjęcia dalszej współpracy.


Moi drodzy, w tym miejscu chciałem wam wszystkim podziękować, za trud i wspaniałą pracę którą wykonaliście. Bardzo mi miło że studenci ogrodnictwa również wspomogli nas w tym dziele. Wielkie pokłony dla Was! Moniko, Martyno i Hubercie! Oraz dla wszystkich wyżej wymienionych studentów technologii, z I i III roku!


Przewodniczący Koła
Jarosław Kliks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz