czwartek, 9 czerwca 2011

Targi Rolnicze AGRO-TARG 2011

Dnia 5 czerwca odbyły się w Kalsku XVIII Targi Rolnicze AGRO-TARG 2011 w których wzięło udział Koło Inżynierów Żywności działające przy PWSZ Sulechów. 



Uczniowie promowali uczelnię na wystawionym przez nich stoisku w ramach projektu „Pikniku naukowego”.  Na stoisku nie zabrakło przyrządzonych przez studentów smakołyków: ciasteczek półfrancuskich, bułeczek czosnkowych i ciasta amerykańskiego.






Stoisko poza poczęstunkiem oferowało porady z zakresu winiarstwa oraz browarnictwa oraz porady żywieniowe.  W związku z faktem że spotkaliśmy się z niespotykanym zainteresowaniem poradami zamieszczamy w Internecie treść ulotek które były dostępne na stoisku ponieważ dla wielu z odwiedzających ich zabrakło.












Zamieszczamy również przepisy na ciasteczka i bułeczki którymi Państwa częstowaliśmy :)



Focaccia ( placki drożdżowe z czosnkiem )

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  •  2 łyżeczki cukru
  • 600ml wody
  • 300ml oliwy
  • 60g drożdży
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Można dodać sezam lub pokrojone oliwki.

Drożdże z cukrem rozrobić w letniej wodzie (nie może być za gorąca). Mąkę wsypać do miski, dodać łyżkę soli , roztwór drożdży i połowę oliwy. Składniki dobrze wymieszać aż powstanie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka fragmentów i na blasze do pieczenia uformować palcami placki. Przygotować mieszankę na wierzch placków: połączyć pozostałą część oliwy z rozgniecionym czosnkiem oraz sola i pieprzem. (Na placki można poukładać sezam lub okrojone oliwki). Placki posmarować przygotowana mieszanką oliwy , część oliwy zostać do smarowania po upieczeniu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC aż placki nabiorą złotego koloru. Po wyciągnięciu z pieca , jeszcze gorące placki ponownie posmarować mieszanka oliwy.
( Może się zdarzyć że placki mocniej wyrosną i zrobią się z nich bułeczki, ale równie pyszne jak placki J )

Smacznego!!!!!


Ciastka półfrancuskie śmietanowe z jabłkiem.

Składniki:

  • Mąka pszenna 250g
  • Margaryna 225g
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Śmietana 125g
  • Jabłka kwaśne 700g
  • Cukier puder 100g
  • Cukier waniliowy 20g

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, dodać jaja, śmietanę, cukier waniliowy i zarobić ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i chłodzić 10-12h (ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyciąć krążki np. przy pomocy szklanki. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę podzielić na dwie części. Na połowę wyciętego krążka ciast jabłko, druga połową nakryć jabłko. Układać na blachach, piec w temp ok. 250oC  na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!!!!

Amerykaniec

Składniki:

  • 6 jabłek
  • Szklanka cukru
  • Szklanka orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody
  • Łyżeczka cynamonu
  • Można z cynamonem dodać tez imbir

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i dodać cynamon, orzechy   oraz ewentualnie imbir. Do mąki dodać jajka, proszek do pieczenia i sodę, wszystko wymieszać mikserem do otrzymania jednolitej masy. Do masy dodać przygotowaną mieszankę z jabłek. Całą masę wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypana bułką tarta lub mąką. Piec ok. 40 min w temp 170oC.

Smacznego !!!!



Pozdrawiam Serdecznie
Przewodniczący Koła Naukowego Inżynierów Żywności
Jarosław Kliks

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz